Tuinarchitectuur De Winne

Mijn tuin droogt uit, help!

Na de uitzonderlijk droge en warme zomer van 2018 was iedereen opgelucht toen er eindelijk weer wat regen uit de lucht viel. De waterreserves zijn echter nog láng niet aangevuld, en dat kan ook u in uw eigen tuin goed merken!

Wat zijn de eerste tekenen van uitdroging in de tuin?

Allereerst is de mate van uitdroging sterk afhankelijk van jouw eigen regio. Is er veel zware grond aanwezig da droogt deze minder snel uit dan bijvoorbeeld een lichte zandgrond. Maar ook op kleiner schaalniveau zijn er verschillen merkbaar, zo kan je buurman van enkele huizen verder geen last hebben van de droogte simpelweg omdat zijn tuin op het diepste punt ligt, daar waar jouw tuin hoger ligt en dus sneller opdroogt.

Beter voorkomen dan genezen!

Denk bij de heraanleg van je tuin al van bij het tuinontwerp aan de tendens en de klimaatverandering. Door al van bij het tuinontwerp rekening te houden met de toekomstige droge perioden kunnen we de beplantingskeuze aanpassen, een degelijke bodemvebetering voorzien op basis van een bodemanalyse en waar nodig een beregeningsinstallatie opnemen in het ontwerp. Al deze zaken zullen je achteraf een hele hoop zorgen (en kosten!) besparen, en je tuin zal er frisgroen bij staan ondanks de droogte.

En wat met mijn gazon?

Ook hier geldt dat je beter reeds van bij de ontwerpfase rekening kan houden met droge perioden, en dus een degelijke bodemverbetering moet voorzien waardoor je gazon het aanzienlijk langer zal uithouden tijdens perioden van hitte en droogte. 

Is heraanleg geen optie? Dan bestaan er natuurlijk ook middelen om je gazon tijdens droge perioden groen en gezond te houden. Bemesting is van groot belang om je gras sterk en gezond te houden, heb je nog niet bemest? Voer dit dan zeker snel uit en voorzien zeker voldoende beregening zodat je gras niet verbrand door de meststofkorrels. Probeer bemesten tijdens hete dagen te vermijden om dezelfde reden. Graag een bemestingsadvies? Vraag ons gerust om meer info en we helpen je graag verder!

Water geven blijft de boodschap

Uiteraard is en blijft de belangrijkste en meest voor de hand liggende oplossing water geven. De regel is zeer simpel: hoe heter het is, hoe meer water je de tuin moet geven.

Let wel op, er zijn een aantal zaken waarop je moet letten! Zo geef je best ’s ochtends en ’s avonds water in plaats van midden op de dag. Geef het liefst meerdere keren kleine hoeveelheden water, in plaats van één keer een grote hoeveelheid. Oh ja, en één klein emmertje water geven is niet voldoende! Wees niet te spaarzaam en gun je tuin en gazon het nodige vocht dat ze nodig hebben om te overleven, ze zullen je dankbaar zijn!

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print