Tuinarchitectuur De Winne

Kleur in je tuin, het hele jaar door

Hou jij ook van een bloeiende tuin vol kleur? Wil je graag meer kleur in je tuin tijdens de koude en donkere maanden? Dat kan: door het slim combineren van bloembollen, vaste planten en groene heesters staat je tuin er elk seizoen stralend bij.

 

De eerste kleuren van vroegbloeiers

Vanaf februari zorgen voorjaarsbollen al heel vlug voor kleur in de tuin. Witte sneeuwklokjes of gele en paarse krokussen steken vrolijk als eerste hun kopje boven de grond uit. Gevolgd door kleurrijke narcissen, schitterende tulpen, geurende hyacinten, en zo veel meer. Je doet er goed aan de bollen wat verspreid in de tuin te planten zodat je van meerdere leuke plekjes kan genieten.

 

Mooie lentebloeiers kondigen het begin van de lente aan. Forsythia met zijn knalgele klokjes, krentenboompjes met enorme trossen witte bloemen en azalea’s in uiteenlopende felle kleuren. Ze bloeien uitbundig en trekken met hun kleurenpracht alle aandacht naar zich toe.

 

Een uitbundige bloemenzee

De meeste vaste planten bloeien in de zomer, vooral in juni en juli. Je hebt dan een enorme keuze aan kleuren en soorten. Gelukkig maar want de zomer is het seizoen dat je het meeste buiten zit en volop geniet van je tuin en zijn kleurenpracht. Het combineren van verschillende soorten bloeiende vaste planten (Echinacea, Salvia, Liatris, Delphinium, Campanula…) geeft je een tuin vol leven en afwisseling.

 

Prachtige herfstkleuren

In de herfst zijn de meeste zonnige vaste planten uitgebloeid. Wat kan je dan doen? Vul je tuin aan met opvallende najaarsplanten: planten met mooie bladkleuren, felle takken of opvallende bessen zijn toppers om je tuin tijdens deze maanden weer wat kleur te geven. Geniet van een magisch kleurpalet van zachte en warme tinten rood, oranje, geel en bruin.

 

Zo verliest de kornoelje zijn blad in het najaar maar compenseert dat met intens gekleurde takken, knalrood of felgroen. Het blad van de wingerd, de kardinaalshoed en de Japanse esdoorn kleuren vurig rood. En herfstbloeiers zoals Sedum, Anemone, Aster en Geranium vormen een mooi contrast met de andere planten in de tuin.

 

Een mooie wintertuin

Zelfs in hartje winter kan je tuin schitteren. Zet enkele vaste winterplanten tussen de zomerbloeiers, zo kleurt je tuin het hele jaar door. Wat bloeit er nu in de winter? Kerstroos (Helleborus), witte of paarse winterheide, cyclamen en winterviooltjes zorgen voor kleurige accenten tijdens de koudste maanden.

 

Wil je in de winter geen kale tuin? Kies dan voor groenblijvende elementen en wintergroene structuren. Dat kunnen groene takken van heesters zoals taxus, buxus of liguster zijn maar evengoed coniferen in allerlei tinten groen of bomen zoals hulst met glanzende groene bladeren en kleurrijke rode bessen. Bamboe en klimop zijn ook prachtige groenblijvers die bovendien variatie in textuur brengen.

 

Hulp nodig bij het uitdenken van een kleurrijke tuin het hele jaar door? Contacteer vrijblijvend Tuinarchitectuur De Winne.

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print