Tuinarchitectuur De Winne

Tuin wapenen tegen droogte: 7 tips

Heb jij je groene oase deze zomer zien veranderen in een dorre woestijn? Dan ben je de enige niet. De droogte en hitte van de afgelopen maanden maakten het onze planten en ons gazon niet makkelijk. Weten wat je dit najaar daaraan kan doen?

 

Een snoeihard plan voor je planten

Staan je planten er nog altijd droog bij, ook na enkele herfstbuien? Tijd om ze in te snoeien. Knip uitgebloeide bloemen en dode takken weg. Ondergronds heeft je plant het vast wél overleefd. Volgend voorjaar komt er wellicht nieuw groen tevoorschijn.

Na die snoeibeurt kan je je planten ook najaarsmest toedienen. Zo krijgen ze de nodige voedingsstoffen om aan te sterken voor de winter. Denk aan kalk en kalium.

 

Heeft je gazon te veel zon gezien?

Dan hebben we drie woorden voor je: verticuteren, doorzaaien of topdressen.

Zegt je weinig? Een woordje uitleg. Verticuteren betekent dat je de mossen en dode grassen uit je gazon weghaalt. Dat kan met een verticuteerhark of verticuteermachine.

Als je gaat doorzaaien wil dat zeggen dat je nieuw graszaad in de bestaande grasmat bijzaait. En met topdressen strooi je een vulmiddel op je gazon, bijvoorbeeld compost. Je gazon ook nog wat pimpen voor de winter? Najaarsbemesting to the rescue!

 

Maak je tuin klimaatbestendig

Onze Belgische zomers worden extreem droog. Dat hebben we uiteraard aan de klimaatverandering te danken. Tijd voor tuinarchitect De Winne om na te denken over een structurele oplossing voor komende jaren en seizoenen. Hoe houden we rekening met lange droogteperiodes en klimaatverandering?

1   Vang zoveel mogelijk regenwater op en laat water infiltreren in de bodem. Dat kan met waterdoorlatende paden en opritten, een afwatering van het terras naar de tuin of infiltratiekratten die je ingraaft in de grond.

2   Kies voor planten die goed tegen de droogte kunnen: bv. lavendel, echinacea, gipskruid, vlinderstruiken.

3   Vrolijk je muren op met klimplanten die verkoeling geven zoals een blauweregen, klimop of wingerd.

4   Bodembedekkers (zoals Maagdenpalm, Ooievaarsbek, Mansoor of Struikkamperfoelie) zorgen ervoor dat vocht niet snel verdroogt en je bodem niet uitdroogt.

5   Creëer meer schaduwplekken met bomen en struiken. Zo verlaag je de temperatuur hieronder, wat de luchtvochtigheid bevordert.

6   Vermijd terrassen met donkere tegels of donkere muren. Deze houden de warmte vast terwijl lichte tegels de zonnestralen weerkaatsen en minder opwarmen.

7   Gebruik waterelementen zoals een watertafel, een waterschaal, een fontein, een vijver, een vijvermuurtje, een grachtje.

 

Hulp nodig bij het uitdenken van een klimaatbestendige tuin? Contacteer vrijblijvend Tuinarchitectuur De Winne.

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print