Tuinarchitectuur De Winne

Een onderhoudsvriendelijke tuin

Geen zin om weer eens onkruid te wieden of het zoveelste tuinklusje uit te voeren? Verlang je naar een tuin waarin je niet meer hoeft te werken? Dan moeten we je teleurstellen: een totaal onderhoudsvrije tuin bestaat niet. De natuur in je tuin groeit en bloeit nu eenmaal. Maar met onderstaande tips is een onderhoudsvriendelijke tuin wel mogelijk, waarbij je het tuinwerk tot een minimum beperkt.

 

Geef de voorkeur aan vaste planten

Een gazon groen en fris houden, is redelijk arbeidsintensief. Maaien, bekalken, bemesten, ontmossen, besproeien, … noem maar op. Een mooie grasmat houdt je flink bezig. Probeer daarom het aandeel gras in je tuin te beperken.

Toch groen in de tuin? Kies voor vaste planten: ze zijn duurzaam en zeer onderhoudsvriendelijk. Je hoeft ze maar één keer te planten. Als ze op de juiste plaats staan, komen ze ieder jaar terug en gaan ze jarenlang mee. Let wel op, in tuincentra worden gretig uitbundige en kleurrijke planten verkocht, maar vaak zijn dat eenjarigen. Het kost je dan weer tijd en moeite om ze na de bloei te verwijderen en nieuwe aan te planten. Laat je niet verleiden en kijk uit voor vaste en winterharde planten.

Wintergroene planten die tijdens de koude maanden geen blad verliezen, mogen niet ontbreken in een onderhoudsvriendelijke tuin. Zo blijft je tuin ook in de winter mooi groen en hoef je geen bladeren op te ruimen.

 

De juiste plant op de juiste plaats

Elke plant heeft zijn eigen, unieke behoeften. Een veel gemaakte fout bij tuinaanleg is dat planten op een verkeerde plaats staan waardoor ze verkommeren. Of er wordt geen rekening gehouden met de uiteindelijke grootte en wanneer ze bloeien. Dan krijg je een tuin waar planten elkaar overwoekeren en allemaal op hetzelfde moment bloeien.

Vraag daarom raad aan iemand die weet welke planten op welke plaats passen. Maak de volgende overwegingen:

  • Plek met veel schaduw of eerder veel zon?
  • Droge, normale of vochtige grond?
  • Kalkrijke of zure bodem?
  • Beschutte of open plaats?
  • Hoe groot mag de plant worden?
 

Een goed gekozen plant op de juiste plaats groeit en bloeit uitbundig en vraagt weinig onderhoud, van water geven tot bemesten of snoeien.

 

Geen kale plekken

Niets is zo vervelend als onkruid dat telkens weer tussen de planten doorschiet. Wat kan je daar aan doen? Vermijd zo veel mogelijk een kale bodem waar onkruidzaden kunnen ontkiemen en zich verspreiden.. Zet planten niet te ver van elkaar en kies voor een combinatie van planten die mooi dichtgroeien zodat de bodem geen licht of lucht krijgt.

Plaats bodembedekkers tussen je vaste planten. Ze groeien snel en zijn onderhoudsvriendelijk. Of strooi een dikke laag mulch (boomschors, compost, gemaaid gras, …) over de aarde, dat houdt de grond er onder vochtig en onderdrukt onkruid. Dan heb je tevens minder bewateringswerk tijdens de hete maanden.

 

Automatiseer het tuinwerk

In de zomer ben je heel wat tijd kwijt aan het maaien van het gras en het besproeien van planten en gazon. Om je het leven gemakkelijker te maken, kan je kiezen voor een robotmaaier en een beregeningsinstallatie die het werk voor je doen. Tegenwoordig kost een grasrobot niet veel meer dan een klassieke grasmachine.

 

Tuinontwerp

Last but not least, doe beroep op een tuinontwerper. Niet alleen weet hij/zij welke planten het optimaal doen in je tuin, maar ook welke planten minder werk vragen en hoe je bloeitijden en plantensoorten kan combineren. Door een zorgvuldige selectie van de juiste planten blijft je tuin het hele jaar door kleurrijk en aantrekkelijk, zonder dat je er veel tijd aan hoeft te besteden. Een eenmalige kleine investering waardoor je jarenlang meer van je tuin geniet!


Hulp nodig bij het uitdenken van een onderhoudsvriendelijke tuin? Vraag advies aan Tuinarchitectuur De Winne.

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print