Tuinarchitectuur De Winne

Aanhoudende droogte in de tuin

De langdurige droge periode eist overal zijn tol, en dat is in de tuin niet anders. Wat kan u er aan doen? En kan een tuinontwerp rekening houden met nog meer droge periodes in de toekomst?

Het effect van droogte in de tuin

Het heeft al een tijdje niet meer geregend maar aan de planten en gazon is nog niets te zien, moet ik nu al water geven of kan ik nog even wachten? Het antwoord: water geven!

Planten hebben net als vele andere organismen water nodig om te overleven. De ene plant kan al beter tegen de droogte dan de andere, maar vroeg of laat heeft iedere struik, plant en boom toch water nodig. De meeste soorten in de tuin kunnen een aantal dagen zonder regen verdragen zonder gebreksverschijnselen te vertonen. Merk je toch dat er planten zijn die de bladeren laten hangen of er geel beginnen uitzien? Dan kan je best al vroeger beginnen met water geven!

Hoe lang moet ik sproeien?

Het antwoord op deze vraag is simpel: beter 1 keer lang en veel sproeien, dan meerdere keren een beetje.

Tracht iedere plant minimum 1 keer per twee dagen goed water te geven zodanig dat de bodem onder en rondom de plant verzadigd is met water. Heb je een tuinsproeier die je kan opzetten? Laat deze dan minimum een half uur op dezelfde plaats sproeien. Bij voorkeur geef je ’s ochtends voor de warmste zon water ofwel ’s avonds na het ondergaan van de zon. Zo krijgen de planten steeds fris water. Water geven bij hete middagzon kan zorgen voor verbranding van de planten en doe je dus beter niet!

Wat met de gazon?

Een gazon groen houden bij heel droge periodes is geen gemakkelijke opdracht en vergt veel meer water en sproeivolume dan bij gewone tuinplanten. Om je gazon in topcondtie te houden moet je minimum twee maal per dag de hele gazonvlakte goed sproeien, bij voorkeur ’s ochtends en ’s avonds. Heb je een pas ingezaaide gazon? Dan is drie keer per dag sproeien een noodzaak! De jonge grassprietjes zijn uiterst kwetsbaar en als ze verbranden is het te laat, zorg er dus voor dat de grond van je pas gezaaide of aangelegde gazon altijd vochtig is!

Help! Mijn gazon ziet bruin, wat nu?! Geen paniek, van zodra het weer afkoelt en het enkele dagen geregend heeft zal je gazon vanzelf weer groen worden en zich volledig herstellen. Na een droge periode waarin de gazon bruin geworden is is het wel belangrijk goed te verticuteren. Dit gebeurt het beste in de maanden september en oktober en zorgt ervoor dat alle afgestorven materiaal en vuil dat in het gras zit en de gazon verstikt eruit gehaald wordt. Je verlucht je gazon dus waardoor deze weer kan ademen. Bemest na het verticuteren de gazon met de juiste meststof en je zal versteld staan van het resultaat!

Sproeiverbod, wat nu?

Geldt er in jouw gemeente een sproeiverbod waardoor je je planten niet meer mag gieten? Tracht inventief te zijn en probeer zo je planten toch nog te redden!

Heb je een meer of stroom vlakbij? Meestal is het wel nog toegestaan om hieruit water te halen! Begiet alle planten na het ondergaan van de zon met een gieter zodat je zo weinig mogelijk water verspilt of laat verdampen. Een andere manier is bijvoorbeeld het badwater (zonder zeep uiteraard!) te hergebruiken in emmers en hiermee je planten te begieten. 

Een plant gaat zelden helemaal kapot. De bladeren die afvallen en de plant die in ‘herfstmodus’ gaat is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van de plant tegen de droogte. Van zodra de droogte voorbij is kan je de planten inknippen. Dit doe je door de takken terug te snoeien tot ongeveer 30cm boven de grond (afhankelijk van plant tot plant) net boven een groeischeut. De plant zal hier nieuwe scheuten vormen en zal zich het jaar nadien mooi herstellen!

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print